“Tuhannen” maun piirakka
Herkut kuuluvat myös elämään ja yritän mahdollisuuksien mukaan leipoa ja valmistaa niitä itse. Aina ei ole aikaa (lue että harvoin) tehdä monimutkaisia reseptejä vaan haluaisi saada nopeasti ja helposti hyvää. Minulla on mummon peruja oleva omenapiirakkaohje, mitä olen lapsuudesta asti tehnyt. Ajan saatossa olen tehnyt siitä monenlaisia variaatioita ja joka kerta piirakka on aina vähän erilainen. Väitän myös, että ohje onnistuu aina. Olen joskus unohtanut esimerkiksi lisätä kananmunat ja silti piirakka oli maistuvaa, vain vähän matalampi.
Perusohje on helppo ja onnistuu lapsiltakin helposti. Alunperin mittoina ohjeessa oli kahvikuppi ja lusikka, mutta olen ne muokannut nykyajan mittoihin sopiviksi.
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1,5 dl maitoa
3dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
50g voisulaa
Kaikki aineet sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja kaadetaan piirakkavuokaan. Päälle haluttu täyte ja paistetaan 200 asteessa noin 30 min (piirakan pohja on kauniin ruskea, lasisessa vuuassa helppo tarkistaa)
Miksi tämä sitten on mielestäni “tuhannen” maun piirakka? Pohjan taikinaa voi muutella esimerkiksi vaihtamalla maito ananasmehuun, omenamehuun, maustamattomaan jogurttiin jne. Jauhoja voi vaihdella grahamjauhoiksi, korvata osan kauraleseillä, mantelijauheella, vain mielikuvitus on rajana. Pidä kuitenkin taikina melko juoksevana ja säätele jauhoja sen mukaan. Kokeile ensin perusreseptiä ja ala sitten kokeilemaan.
Piirakan täytevaihtoehdot ovat myös rajattomat. Milloin perinteinen omenapiirakka, milloin ananasta ja banaania. Marjat, hillot ja hedelmät. Rohkeasti kokeilemaan.
Välillä olen laittanut marjojen tai omenaviipaleiden päälle rahkatäytteen, mikä on seuraavanlainen:
1 prk rahkaa
1 kananmuna
sokeria, vaniljasokeria ja sitruunamehua
Rohkeasti kokeilemaan!
P.S Taikinasta voi tehdä myös muffinsseja. Sekoita taikinaan esimerkiksi marjoja tai hilloa.